Składniki:
- 300g mąki z pszenicy semolina rimacinata
- 10g świeżych drożdży (lub 5g suszonych)
- 150g letniej wody
- 8g słodu jęczmiennego lub miodu
- 40g oliwy z oliwek
- 5g soli
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie, dodać do mąki i zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać oliwę i sól, kontynuować zagniatanie do uzyskania gładkiej i jednorodnej struktury. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3h.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na stolnicy, pokroić radełkiem na paski szerokości 1-2cm, następnie skręcać je i rozciągać. Zrolowane paluszki ułożyć na blasze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni ok. 20 min lub do momentu, aż paluszki chlebowe staną się złocistobrązowe.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-1225-Maka-Semola-Rimacinata-semolina-1kg-ilMolino-Chiavazza.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz