Składniki (na dużą blachę):
Biszkopt cynamonowy:
- 5 dużych jajek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- łyżka kakao
- szczypta soli
Krem mascarpone:
- 700ml śmietany kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Składniki na nasączenie:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru (pominęłam)
- łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- duży słoiczek powideł śliwkowych
- 200g podprażonych płatków migdałowych
Mąkę przesiać razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i przekroić na dwie części. Delikatnie nasączyć połową herbaty i posmarować powidłami.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać dokładnie i zostawić do wystudzenia. Śmietanę zmiksować z serkiem na gęsty krem. Następnie dodać przesiany cukier puder oraz powoli, niewielkim strumieniem wlewać żelatynę. Wyłożyć połowę na biszkopt, przykryć drugim blatem, nasączyć herbatą. Posmarować powidłami i wyłożyć pozostałą połowę kremu. Włożyć na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć podprażonymi płatkami migdałowymi.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://ilovebake.pl/przepis/ciasto-babie-lato
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz