Składniki na brownie:
- 250g mąki migdałowej
- 220g masła
- 200g cukru (zastąpiłam 100g erytrolem)
- 225g gorzkiej czekolady (70%)
- 3 jajka
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 125g śmietanki
- 70g gorzkiej czekolady
- łyżka cukru lub erytrolu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
W rondelku na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuścić masło wraz z połamaną na kostki czekoladą. Dodać ekstrakt wanilii oraz cukier, dobrze wymieszać, aby się rozpuścił i odstawić do przestygnięcia. Potem dodać jajka oraz mąkę migdałową i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Całość przelać do formy, wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25-30 min, do tzw. suchego patyczka.
Sos - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pomału dolewać śmietanę, dodać kawę rozpuszczalną i cukier lub erytrol. Dokładnie wymieszać i lekko przestudzonym sosem polać ciasto.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://kulinarnyblog.pl/ekspresowe-brownie-z-maki-migdalowej/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz