poniedziałek, 11 września 2023

CHLEBKI Z PATELNI Z SOSEM TZATZIKI

 


Składniki (na 5 chlebków):

  • 400ml letniej wody
  • 200ml letniego mleka
  • 30ml oleju
  • 40g cukru
  • 8g suszonych drożdży
  • 840g mąki (100g mąki jaglanej)
  • 10 ml oleju
  • 100g miękkiego masła
  • 10g soli
Sos:
  • ogórek
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • kilka ząbków czosnku
  • 20ml oliwy z oliwek
  • 5g czarnego pieprzu
  • 10g koperku
  • 10g posiekanej mięty
  • 10ml soku cytrynowego
Do miski wlać letnią wodę oraz mleko. Wsypać drożdże, rozmieszać, dodać sól, cukier, przesianą mąkę oraz 30ml oleju. Wyrobić ciasto, dodając pod koniec 10 ml oleju i odstawić na 45min pod przykryciem do wyrośnięcia. 

Ciasto zagnieść po wyjęciu z miski, aby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować kulkę, następie okrągły placek. Placki posmarować miękkim masłem i składać po trzy jeden na drugim, a następnie chwilę zagniatać krawędziami do wewnątrz (jak chaczapuri). Rozwałować okrągłe placki - 5 sztuk. Smażyć na patelni z obu stron, po ok. 3 minuty. Podawać na ciepło, z sosem.

Oryginalny przepis pochodzi z: Cookrate Polska (Facebook)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz