- 100g masła
- 200g mąki
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Ponadto:
- 200-250g kurek
- 2 jajka + białko
- nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50g jogurtu naturalnego
- 50g śmietany 18%
- pół opakowania sera feta
- kilka gałązek natki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Z masła, mąki, żółtka i trzech łyżek wody zagnieść szybko ciasto, wstawić na 30min. do lodówki. Następnie wylepić ciastem formę na tartę, piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Kurki oczyścić, pokroić drobno, poddusić na patelni, dodać sól i pieprz do smaku. Na osobnej patelni podsmażyć cebulę i czosnek, wymieszać z kurkami. Jajka, białko, śmietanę i jogurt oraz tymianek zmiksować. Na spód wyłożyć najpierw kurki z cebulą i czosnkiem, potem pokrojoną w kostkę fetę, posypać natką pietruszki i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec ok. pół godziny.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.winiary.pl/przepis.aspx/138351/tarta-z-kurkami-serem-feta-i-tymiankiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz