środa, 3 czerwca 2020

SERNIK Z MAKIEM I POLEWĄ LEMON CURD



Składniki:

  • 1kg białego sera
  • 50g cukru
  • 6 jajek
  • 2 białka (zostaną od polewy)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka ziarenek maku + do wysypania tortownicy
Składniki na polewę:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 130g cukru
  • 80g masła

Ser zemleć w maszynce, zmiksować z jajkami i pozostałymi składnikami. Dno tortownicy posmarować masłem i wysypać ziarenkami maku. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 50-55 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i tak wystudzić sernik.

Polewa - jajka i żółtka dokładnie roztrzepać, dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok z cytryn oraz masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje,  wyłączyć i dokładnie przetrzeć polewę przez sitko. Wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika. Schłodzić przez noc w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz