- 25-30 dag mięsa mielonego
- 25-30 dag tatara
- 2 jaja
- cebula
- kajzerka
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki lubczyku
- 2 łyżki rozmarynu
- 2 łyżki majeranku
Starannie wymieszać mielone mięso, tatara, jajka, utartą cebulę oraz namoczoną w wodzie (lub mleku) i odciśniętą kajzerkę. Dodać musztardę, sól, pieprz i zioła, uformować klopsiki, wrzucić je do osolonego wrzątku. Gotować ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym (podsmażyć cebulę i kilka ząbków czosnku, wlać wodę od gotowania klospików, zagęścić łyżką mąki i doprowadzić do wrzenia, dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, zmiksować).
Oryginalny przepis pochodzi z książeczki "Pyszności z mięsa mielonego" Tadeusza Barowicza (Biblioteczka Poradnika Domowego), Warszawa 1999
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz