poniedziałek, 20 listopada 2017

WANILIOWA TARTA Z KREMEM MASCARPONE

Składniki na kruchy spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 130g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
Składniki na krem:
  • 250g serka masccarpone
  • 250ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g prażonych płatków migdałów
  • świeże owoce do dekoracji
Wszystkie składniki spodu szybko zagnieść.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm przełożyć na formę do tarty o śerdnicy 23cm, ponakłuwać widelcem. Odstawić do lodówki na 30min. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok.20 min.

Zmiksować na kremową konsystencję serek mascarpone ze schłodzoną śmietanką, następnie dodać cukier z wanilią i cukier puder. Krem przełożyć na upieczony spód, a wierzch udekorować płatkami migdałowymi i owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz