poniedziałek, 6 listopada 2017

PIEROGI Z PĘCZAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • pół szklanki wrzątku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:



  • 200g kaszy jęczmiennej
  • 10-15 pomidorów suszonych
  • 10-15 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • duża cebula
  • kilka liści jarmużu
  • szczypiorek lub natka do posypania
Kaszę jęczmienną przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić. Cebulę podsmażyć na patelni, pod koniec dodać drobno pokrojony jarmuż. Suszone pomidory pokroić i razem z serem pleśniowym pokrojonym w kostkę dodać do nadzienia.

Mąkę połączyć z wrzątkiem, po chwili dodać jajko, sól i olej. Zagniatać składniki do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto rozwałkować na blacie, wycinać krążki, na każdym układać porcję przygotowanego nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi. Przygotowane pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ocieknięcia.

Pierogi podawać odsmażone i posypane zieleniną.

Oryginalny przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku" (nr 3/2017)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz