sobota, 10 czerwca 2017

ZUPA CEBULOWA Z GRZANKĄ SEROWĄ

Składniki:

  • 6 cebul
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duży kremowy serek topiony
  • sól, pieprz, tymianek
  • kilka kromek bułki paryskiej
  • kilka plasterków żółtego sera
  • ewentualnie szczypiorek do dekoracji
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, zrumienić w rondlu na maśle, oprószyć mąką, rozprowadzić winem, gotować, aż płyn odparuje. Wlać gorący bulion, gotować ok. 20 min na małym ogniu, Pod koniec gotowania dodać topiony serek. Zupę lekko wystudzić, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 
Kromki bułki paryskiej z serem podpiec przez chwilę w piekarniku. Zupę przelać do miseczek, na każdej porcji ułożyć grzankę, udekorować szczypiorkiem.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska dla wegetarian, 200 przepisów na dania jarskie" wyd. Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz