sobota, 16 stycznia 2016

ZAPIEKANKA Z CIECIERZYCĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • ok. 8 ziemniaków
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 6-8 soczystych, mięsistych pomidorów
  • cukinia
  • 2 papryki, żółta i zielona
  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżeczki curry
  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • sól, pieprz, oliwa
  • ewentualnie 100g tartego żółtego sera
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą, posolić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Następnie do sosy dodać pokrojoną paprykę, poddusić i pod koniec dodać cukinię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. W naczyniu żaroodpornym wymieszać ziemniaki z ugotowaną ciecierzycą i sosem. Ewentualnie posypać tartym żółtym serem. Wstawić do piekarnika na 10-15 min.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://ammniam.pl/aromatyczna-zapiekanka-warzywna/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz