poniedziałek, 11 stycznia 2016

TARTA ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
  • 6 kostek mrożonego rozdrobnionego jarmużu (niekoniecznie)
  • 2 opakowania serka ricotta (250g)
  • 100g sera pleśniowego
  • 3 jajka
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • pół główki czosnku
  • sól, pieprz
Na patelni podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i jarmuż, poddusić, pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, przyprawić solą i pieprzem. Kiedy ser pleśniowy się rozpuści, dodać pokrojoną ricottę i jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Na dnie formy do pieczenia umieścić jeden płat ciasta francuskiego, wyłożyć nadzienie ze szpinakiem, przykryć drugim płatem (starannie skleić brzegi). Piec w piekarniku w temp. 180st przez ok. 30min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz