Składniki:
- 2 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru na biszkoptowy spód
- 600g serka kremowego (np. "Mój ulubiony" z Wielunia)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 600 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 200g białej czekolady
- 200g czekolady deserowej albo gorzkiej
- ewentualnie kakao lub cynamon do posypania i owoce do dekoracji
Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (osobno białą i ciemną), ostudzić. 60 ml śmietanki podgrzać, rozpuścić w niej kawę, ostudzić.
Ser zmiksować na gładko, podzielić na pół. Jedną część z miksować z czekoladą deserową, a drugą z białą. Do ciemnej masy dodać połowę kawy, jasną masę podzielić na pół i jedną część zmiksować z resztą kawy.
Ubić śmietankę (nie za długo, żeby się nie zrobiło masło), podzielić na trzy części i dodać do mas serowych. Wymieszać szpatułką.
Na biszkopt wykładać kolejno masy, zaczynając od najciemniejszej. Sernik przykryć folią spożywczą i schładzać 12h. Przed podaniem udekorować owocami / wiórkami czekolady / posypać kakao lub cymanonem.
Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz