Składniki:
- 4 białe kiełbasy, wyjęte z osłonek
- 6 większych ziemniaków, obranych i pokrojonych w większą kostkę
- duża marchew
- duża pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 250g jarmużu, umytego, z usuniętymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- szklanka pełnotłustego mleka
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonych płatków chili
- 3 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Marchew, pietruszkę oraz seler oczyścić, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, zrumienić na nim kiełbasę i przełożyć na talerz.
Na tłuszczu po kiełbasie podsmażyć cebulę, wsypać oregano i chili, wymieszać. Dodać seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki, smażyć 5 minut. Włożyć ponownie kiełbasę, wlać bulion, wymieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.
Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa zmiękną. Wlać mleko i włożyć jarmuż. Gotować ok. 20 min, by jarmuż zrobił się miękki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z "Kobiety i Życia".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz