Składniki:
- 2 opakowania kulek mozarella (mini)
- mały kalafior
- jajko
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- łyżka masła
- ok. szklanki bułki tartej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 50g startego żółtego sera (u mnie 100g cheddara)
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 2 jajka do panierowania
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, ostudzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. 1min. Zawartość patelni dodać do kalafiora. Dodać jajko, rozdrobnić wszystko blenderem. Dodać utarty ser, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę.
Z masy formować placuszki, na środku każdego położyć kulkę mozarelli, uformować kulę z serem w środku, zlepiając brzegi. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć partiami na złoty kolor na oleju w głębokim naczyniu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.
Przepis Radosława Sikorskiego, pochodzi z "Kobiety i Życia" (listopad 2023)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz