środa, 15 listopada 2023

SMAŻONE KULKI KALAFIOROWE NADZIEWANE MOZARELLĄ

 


Składniki:

  • 2 opakowania kulek mozarella (mini)
  • mały kalafior
  • jajko
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • ok. szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50g startego żółtego sera (u mnie 100g cheddara)
  • szczypta ostrej i słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, ostudzić. 

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. 1min. Zawartość patelni dodać do kalafiora. Dodać jajko, rozdrobnić wszystko blenderem. Dodać utarty ser, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. 

Z masy formować placuszki, na środku każdego położyć kulkę mozarelli, uformować kulę z serem w środku, zlepiając brzegi. Kulki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć partiami na złoty kolor na oleju w głębokim naczyniu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.

Przepis Radosława Sikorskiego,  pochodzi z "Kobiety i Życia" (listopad 2023)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz