Składniki:
- 4 duże czerwone cebule (ponad 0,5 kg)
- 125ml wytrawnego wina czerwonego
- 40g cukru
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- sól, pieprz
- odrobina suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć ją na małym ogniu, aż zmięknie i się zrumieni - ok. 10-15 min. Dodać cukier, zamieszać i dusić ok. 15 min (nie za długo, bo cebula będzie zbyt gorzka), aż cukier się rozpuści i skarmelizuje. Wlać wino, miód i ocet balsamiczny. Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, ok. 30 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy sos się mocno zredukuje, konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Do bieżącego zużycia nie trzeba pasteryzować (trzymać w lodówce). Na zapas - pasteryzować 15 min.
Przepis Julii Rybki z Poznania "Kobieta i Życie" (wrzesień 2023)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz