Składniki na kruchy spód:
- 160g mąki pszennej
- 30g kakao
- 100g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 60g cukru pudru (zastąpiłam erytrolem)
- szczypta soli
Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:
- 300g orzechów laskowych
- 180g cukru
- łyżka miodu
- 50ml wody
- 50g masła
- 45ml śmietanki kremówki 36%
Składniki na czekoladowe ganache:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 180 g gorzkiej czekolady
Spód - mąkę pszenną i kakao przesiać, dodać masło, posiekać szybko do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez min 1h.
Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30min. Schłodzone ciasto obsypać mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie wysypać na papier kulki ceramiczne / fasolę / ryż, które obciążą ciasto.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie wyjąć formę z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8-10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Warstwa karmelowa z orzechami - orzechy podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce.
W małym garnuszku umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170 stopni (ok. 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo-złoty.
Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietankę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, około minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ganache - do małego garnuszka wlać kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.
Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, posypać odłożonymi orzechami. Umieścić w lodówce do stężenia. Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony:
https://mojewypieki.com/przepis/tarta-czekoladowa-z-karmelem-i-orzechami-laskowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz