Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (w temp. pokojowej)
- 200g masła (w temp. pokojowej)
- 180g cukru pudru (zastąpiłam 100g erytrolem)
- cukier w prawdziwą wanilią (12g)
- 3 łyżki kawy cappuchino o smaku orzechowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
- szczypta soli
- 100g włoskich orzechów (lub innych ulubionych)
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Pod koniec miksowania dodać śmietanę i wsypać kawę. Następnie do masy porcjami wsypywać mąkę i mieszać łyżką. Lekko mieszając, połączyć z pianą z białek i orzechami. Ciasto przelać do formy na babkę z kominem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 55min, do tzw. suchego patyczka. Gdyby się za bardzo przyrumieniło, wierzch przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Przepis pochodzi z marcowego numeru "Kobiety i Życia" (marzec 2023)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz