poniedziałek, 13 lutego 2023

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

 


Składniki (na 8 sztuk):

  • 330 gram mąki (dałam 100g jaglanej)
  • 150 ml mleka
  • 25g drożdży
  • 40g cukru
  • 50g roztopionego masła
  • jajko
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 250-300g półtłustego twarogu
  • żółtko (dałam całe jajko)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny
dodatkowo jajko do posmarowania

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swą objętość). 

Ser utrzeć razem z jajkiem, cukrami i skórką z cytryny. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować masę serową, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części (założyć do środka 1/3 z jednej strony, a potem 1/3 z drugiej), delikatnie przyciskając i wygładzając. Przeciąć ciasto wzdłuż krótszego boku na 8 części. Każdą drożdżówkę skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 

Upieczone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz