poniedziałek, 9 stycznia 2023

SERNIK Z MUSEM PIERNICZKOWYM



Składniki (na dużą blachę 23 cm x 33 cm):

Spód:

  • opakowanie herbatników typu "Petitki"
Masa sernikowa:
  • 900g  twarogu, zmielonego trzykrotnie (dałam twaróg z Wielunia "Mój ulubiony")
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 250ml śmietany kremówki
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka pasty z wanilii lub opakowanie cukru z wanilią
Mus pierniczkowy:
  • 7,5 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki)
  • 3 tabliczki mlecznej czekolady (300g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (w oryginale 75g)
  • 825 ml śmietany 36%
  • opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza jest firmy Kotanyi) - 4 łyżeczki lub więcej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
Ponadto:
  • 250 śmietany 36%
  • 2-3 pokruszone pierniczki
  • słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Spód i masa serowa - składniki na masę (w temperaturze pokojowej) zmiksować tylko do połączenia. Formę wysmarować masłem. Na spodzie ułożyć herbatniki, przelać masę serową, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 50 min. Wyjąć, wystudzić, posmarować powidłami. 

Mus pierniczkowy - żelatynę zalać 50ml zimnej wody i wymieszać. Odstawić na 10 min. 275 ml kremówki podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Od razu wrzucić czekoladę, mieszając, by się roztopiła. Dodać przyprawy i wymieszać. Wystudzić do temperatury pokojowej. Pozostałą zimną kremówkę (550 ml) ubić. Do wystudzonej masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Tak samo dodać resztę. Mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Wyjąć, gorącym nożem pokroić w kostkę.

250ml kremówki ubić na sztywno (można lekko dosłodzić - 2 łyżkami cukru). Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą szeroką tylką i wyciskać na każdą kostkę sernika kleks śmietany. Udekorować pokruszonymi pierniczkami (można zetrzeć na tarce).

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: Sernik z musem pierniczkowym - Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz