poniedziałek, 1 sierpnia 2022

CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

 


Składniki:

  • 560g mąki pszennej (trzeba dać więcej)
  • 165g cukru
  • 4 jajka
  • 250ml mleka
  • 250ml oleju
  • 80g świeżych drożdży
  • cukier z wanilią (16g)
  • szczypta soli
  • jagody lub inne owoce
Kruszonka:
  • 70g masła
  • 165g cukru
  • 105g mąki
Do miski włożyć składniki wg kolejności: pokruszone drożdże, cukry, jajka, mleko, olej, przesianą mąkę. Zostawić na kilka godzin. Po tym czasie wyrobić ciasto. Dodać trochę mąki, ponieważ ciasto prawdopodobnie będzie nieco za rzadkie. Dużą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć równomiernie ciasto, posypać jagodami. Z podanych składników przygotować kruszonkę, posypać po wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 

Oryginalny przepis pochodzi z opakowania mąki pszennej "Basia extra wypiek".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz