sobota, 2 lipca 2022

MUFFINKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ

 


Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5-2 szklanki czarnych porzeczek
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125g masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (ok.70-80g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i roztopione masło. W drugiej misce wymieszać mąkę i cukier z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia się składników. Dodać czarną porzeczkę i delikatnie wszystko wymieszać. 

Muffinki wlać do foremek, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 18-20 minut.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: https://oryginalnysmak.pl/muffiny-z-czarna-porzeczka/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz