piątek, 8 lipca 2022

MAŚLANE BUŁECZKI

 Składniki:

  • szklanka letniego mleka
  • 110g masła
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
Drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Dodajemy pozostały składniki i wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, wkładamy ją do oprószonej mąką miski i przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1,5h). Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 części i formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp co najmniej 1 cm. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i czekamy, ąz podwoją objętość (ok. 45 min). Wyrośnięte bułeczki pieczemy 20-25 min w temp. 185 stopni. Można je posmarować rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia można je przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Po wyjęciu w piekarnika wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi z gazety "Kobieta i Życie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz