piątek, 2 lipca 2021

DROŻDŻOWKI Z BUDYNIEM I TRUSKWKAMI


 Składniki (na 12 sztuk):

Rozczyn:

  • 50g drożdży
  • 250ml mleka
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
Ciasto właściwe:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 100g masła, roztopionego i przestudzonego
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 250g truskawek
  • kruszonka (50g mąki pszennej, 25g masła, 25g cukru)
  • budyń śmietankowy - opakowanie 35-40g
  • 400ml mleka
  • jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Na początku przygotować rozczyn - do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 min.

W dużej misce wyrobić wyrośnięty  rozczyn wraz z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1h. 

Składniki na kruszonkę wymieszać, wstawić do lodówki. Większe truskawki pokroić na ćwiartki. Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka z 500ml do 400ml. Jeśli budyń jest bez cukru, to dosłodzić do smaku. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych części (ok.90g na jedną drożdżówkę). Uformować okrągłe placki o grubości ok. 1cm. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki zrobić wgniecenie szklanką. Dla ułatwienia dno szklanki obsypać mąką, żeby się nie przyklejało do ciasta. 

W miejscu wgniecenia ułożyć budyń i kawałki truskawek. Brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać przygotowaną kruszonką. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, póki piekarnik się nie nagrzeje.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 16-18 min do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.kulinarneprzygody.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz