Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (300g) mąki pszennej (50g można zastąpić jakąś zdrowszą mąką)
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru ( u mnie 100g erytrolu i 50g ksylitolu)
- pół opakowania cukru waniliowego
- 200g masła (twardego)
Nadzienie:
- 500g truskawek
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 3 szklanki (750ml) mleka
- 5 łyżek (50g cukru)
- pół opakowania cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, uformować kulę, 1/3 ciasta włożyć do lodówki, resztą wyłożyć spód formy. podziurkować widelcem.
Ugotować budyń - gdy mleko zacznie kipieć (500ml), wlać do niego rozpuszczone w szklance mleka budynie i cały czas energicznie mieszać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Gotowy budyń wylać na spód ciasta, ułożyć na nim truskawki (większe przekroić na pół). Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach odłożone ciasto z lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec ok. 40 min. na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, można posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz