Składniki:
- szklanka kefiru
- 3 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju (można zastąpić roztopionym masłem)
- pół łyżeczki cynamon
- cukier puder do oprószenia lub syrop daktylowy do polania
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywno. W głębokiej misce wymieszać żółtka, kefir, wodę, mąkę oraz pozostałe składniki za wyjątkiem jabłek, następnie dodać ubite białka. Ciasto bardzo dobrze wymieszać tak, aby nie było grudek i odstawić na 30min. Po tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Gotowe zwinąć i posypać cukrem pudrem lub polać syropem daktylowym.
Oryginalny przepis pochodzi z:
https://www.facebook.com/groups/1131065667029410/permalink/2170550049747628/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz