Składniki:
- 250g puree z pieczonej dyni
- 250g mąki pszennej
- 200g masła
- 1 szklanka cukru (100g cukru + 80g ksylitolu)
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta cynamonu i kurkumy
Polewa:
- serek mascarpone (250g)
- 2 łyżki brązowego cukru (np. kokosowego)
Przygotować puree z dyni. Po wystudzeniu przełożyć do miski, dodać rozpuszczone masło, żółtka jaj, cukier oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiskować. Białka ubić na pianę, delikatnie połączyć z resztą ciasta. Masę przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 min (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posmarować polewą z serka mascarpone i cukru.
Oryginalna polewa - odłożyć pół szklanki masy na ciasto (mus z dyni + skórka z pomarańczy + roztopione masło + cukier), dodać do niej 50g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/ciasto_dyniowe/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz