wtorek, 30 czerwca 2020

BROWNIE Z KREMEM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Składniki na spód brownie:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 140g cukru
  • 135g mąki tortowej
Składniki na krem:
  • 500g serka mascarpone
  • 70g cukru pudru
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 350g masła orzechowego
Polewa:
  • 200g czekolady deserowej
  • 2,5 łyżki oleju
200g czekolady, masło i cukier dokładnie rozpuścić, nie podgrzewając zbyt mocno. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać jajka, mąkę oraz pozostałe 100g czekolady, połamanej na drobne kawałki. Dokładnie wymieszać, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec 20 min. Wyjąć i przestudzić.

Serek zmiksować z cukrami na puszystą masę (ok. 3 min). Dodać masło orzechowe i miksować jeszcze chwilę. Krem wyłożyć na zimny spód. Wyrównać. 

Czekoladę z olejem rozpuścić w rondelku lub na patelence na gładką masę. Dobrze wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą con), aby się schłodziło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz