- 20g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 250ml ciepłego mleka (dałam więcej)
- 375g mąki pszennej
- 125g płatków owsianych
- łyżeczka soli
Do dużej miski wsypać mąkę. Do drugiej miski pokruszyć drożdże, dodać pół łyżeczki cukru, wlać ciepłe mleko, dodać 2/3 mąki z pierwszej miski. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. Następnie dodać resztę mąki, płatki owsiane i sól, całość wyrobić mikserem z hakiem (ewentualnie pod koniec ręcznie), podzielić ciasto na 12 równych części, uformować bułeczki, naciąć nożem na krzyż, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240st, bułeczki posmarować mlekiem i posypać ulubioną przyprawą / ziołami. Piec 20-25 min.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Chleby, bułki, bułeczki", Świat Książki, Warszawa 2012, str. 67
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz