sobota, 5 października 2019

ZUPA KALAFIOROWO-SEROWA

Składniki:

  • kalafior
  • cebula
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 ziemniaków
  • 50g kaszy jaglanej (opcjonalnie)
  • 200g serka topionego (śmietankowy lub złoty ementaler)
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • bulion lub 2 kostki rosołowe
Cebulę podsmażyć w garnku, zalać bulionem, zagotować, do wrzątku wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wrzucić go garnka. Kalafiora podzielić na małe różyczki, wrzucić go gotującej się zupy, gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać serki topione, dokładnie mieszać, aż się całkiem rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem, podawać z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz