środa, 16 października 2019

POLĘDWICZKI W GRZYBOWYM SOSIE

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
  • 200 g pieczarek lub/i grzybów leśnych
  • łyżeczka musztardy (w oryginale dijon)
  • łyżka mąki pszennej
  • 400ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • kilka ząbków czosnku
Polędwiczkę opłukać, pokroić w plastry, każdy oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką w proszku z obu stron. Podsmażyć na maśle/oleju, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć czosnek oraz poddusić pokrojone grzyby. Dodać bulion i musztardę, po chwili włożyć podsmażone kawałki mięsa i dusić pod przykryciem 15-20min. Pod koniec odlać trochę wywaru z patelni do miseczki, rozprowadzić w nim mąkę, dokładnie wymieszać i wlać z powrotem na patelnię. Dusić jeszcze chwilę, póki sos nie zgęstnieje. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz