- ok.70-80dag cielęciny (zad cielęcy)
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki śmietany
- 20 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane
- mąka do obtoczenia
Cielęcinę pokroić na kotlety, rozbić je tłuczkiem, posolić, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju lub maśle na rumiano. Podlać bulionem, dusić do miękkości (ok.30-40min). Pod koniec duszenia dolać białe wino. Następnie cielęcinę przełożyć do innego naczynia, a w bulionie rozpuścić starty żółty ser, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Włożyć do sosu mięso i jeszcze chwilę dusić. Podawać z kartoflami lub kopytkami.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.dziennikwschodni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz