niedziela, 18 sierpnia 2019

SAŁATKA Z OGÓRKÓW I CEBULI W POMIDOROWYM SOSIE

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżki soli
Zalewa:
  • 0,5 szklanki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru (140g)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chili
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Ogórki pokroić w plasterki, wymieszać w dużej misce z posiekaną cebulą, czosnkiem i solą, odstawić na jakiś czas, żeby puściły wodę. Zalewę zagotować w większym garnku. Do zalewy wrzucić ogórki wraz z wodą, która się wytworzy. Zagotować, co jakiś czas mieszając. Nakładać sałatkę do wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 10 min. 

Przepis pochodzi ze strony: 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz