piątek, 2 sierpnia 2019

BABECZKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 125g masła
  • pół opakowania dużego jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szklanka wiśni bez pestek
Wymieszać w misce sypkie produkty - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i oba rodzaje cukru. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników, ewentualnie dodać jeszcze trochę jogurtu, jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno się dać zmiksować mikserem). Dodać posiekaną drobno czekoladę i wiśnie. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości. Piec ok. 25-30 min w temp. 180st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis Moniki Kubackiej ze Szczecina ("Kobieta i Życie", lipiec 2019)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz