- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki miodu
- 50g roztopionego masła
- pół szklanki orzechów (u mnie ziemne, mogą być też migdały i in.)
- 20 dag żurawiny lub rodzynek (w oryginalnym przepisie pół szklanki)
- 3 łyżki świeżo zmielonych nasion lnu
- 3 łyżki cukru kokosowego lub brązowego
Do przygotowania batonów potrzebna będzie większa forma wyłożona papierem do pieczenia. Płatki oraz orzechy wysypujemy na formę i prażymy w piekarniku nagrzanym do 180st. 10-15 min (jest to opcjonalne). Do dużej miski wysypujemy wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione masło i miód. Mieszamy bardzo dokładnie, potem wylewamy masę na papier do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i ugniatamy. Całość pieczemy w piekarniku ok. 20min i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wypiek kroimy na podłużne batony, można każdy z nich owinąć papierem do pieczenia lub śniadaniowym, aby się nie sklejały.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/zdrowe-batony/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz