wtorek, 17 października 2017

NALEŚNIKOWE ROLADKI Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 400ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka + 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 500g śmietany kremówki
  • opakowanie (12g) cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g orzechów laskowych (zmielonych)
  • masło do wysmarowania formy
Orzechy laskowe zemleć w blenderze lub młynku lub utrzeć w specjalnej maszynce do orzechów. Wymieszać z ubitymi białkami z 2 jajek, rodzynkami, cukrem pudrem i połową cukru z wanilią.

Kremówkę zmiksować z żółtkami, rumem oraz resztą cukru z wanilią. Dodać kilka łyżek masy śmietanowej do orzechów z dodatkami, jeśli masa orzechowa jest zbyt gęsta.

3 jajka, mleko, mąkę i cukier zmiksować, na patelni usmażyć naleśniki. Następnie zawinąć w nie masę orzechową z dodatkami. 

Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć w niej naleśniki. Polać masą śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok. 20-30 min.

Oryginalny przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku" (nr 3/2017)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz