poniedziałek, 17 kwietnia 2017

BABKA MIGDAŁOWA Z KARDAMONEM I BIAŁYM WINEM

Składniki:

  • 300g masła
  • 300g cukru (w tym cukier waniliowy)
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200g mąki migdałowej
  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody
  • pół łyżeczki roztartego kardamonu
  • 100ml białego wina wytrawnego
  • garść migdałów
  • cukier puder do posypania
  • masło i mąka migdałowa do wysypania formy
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać stopniowo żółtka. Dosyp obie mąki, sodę i kardamon. Dokładnie zmiksuj. Na samym końcu dolej wino. Z białek i soli ubij pianę. Wmieszaj do ciasta. Dorzuć posiekane migdały.
Przelej do formy na babkę z kominkiem (natłuszczonej i wysypanej mąką). Wyrównaj. Piecz godzinę w 180st. Gotowe ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze "Świata kobiety" (kwiecień 2016).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz