- 3 duże jajka
- szklanka mąki bezglutenowej
- pół szklanki cukru (100g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), piec w piekarniku nagrzanym do 175st ok. 20-30 min (do tzw. suchego patyczka).
Na dużą formę (25x35 cm) ilość składników podwoić - albo upiec 2 blaty oddzielnie, albo jeden i przekroić po wystudzeniu na pół.
Składniki na bezę kokosową z makiem:
- 6 białek
- szklanka cukru (200g)
- pół szklanki maku
- 200g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Przełożyć do formy i piec w 180st ok. 30min.
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml mleka
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru (150g)
Do miski wlać żółtka, pół szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać masę z żółtek, caly czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, zdjąć garnek z ognia. Po wystudzeniu zmiksować z masłem.
Dodatkowo:
- maliny
- 2 galatetki malinowe
- 500ml wody
Na dno formy wyłożyć biszkopt, nałożyć połowę masy, przykryć bezą, pozostałą częścią masy, drugim biszkoptem, następnie ułożyć na nim maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin (lub noc) w lodówce.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/
Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz