niedziela, 21 sierpnia 2016

CIASTO BISZKOPTOWE Z BEZĄ, KREMEM BUDYNIOWYM I GALARETKĄ

Składniki na biszkopt (na formę 20x30cm):

  • 3 duże jajka
  • szklanka mąki bezglutenowej
  • pół szklanki cukru (100g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, a na koniec przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką), piec w piekarniku nagrzanym do 175st ok. 20-30 min (do tzw. suchego patyczka). 
Na dużą formę (25x35 cm) ilość składników podwoić - albo upiec 2 blaty oddzielnie, albo jeden i przekroić po wystudzeniu na pół. 

Składniki na bezę kokosową z makiem:
  • 6 białek
  • szklanka cukru (200g)
  • pół szklanki maku
  • 200g wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie pozostałe składniki. Przełożyć do formy i piec w 180st ok. 30min.

Składniki na masę budyniową:
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru (150g)
Do miski wlać żółtka, pół szklanki mleka, dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać masę z żółtek, caly czas intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie lekko bulgotać, zdjąć garnek z ognia. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 

Dodatkowo:
  • maliny
  • 2 galatetki malinowe
  • 500ml wody
Na dno formy wyłożyć biszkopt, nałożyć połowę masy, przykryć bezą, pozostałą częścią masy, drugim biszkoptem, następnie ułożyć na nim maliny i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin (lub noc) w lodówce.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony http://malewypieki.pl/ciasto-delicja/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz