poniedziałek, 25 kwietnia 2016

TARTA ORZECHOWA Z SYROPEM KLONOWYM

Składniki na kruchy spód (wersja bezglutenowa):

  • 100g mąki jaglanej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 150g masła (spokojnie można było dać mniej)
  • 100g mielonych migdałów
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • jajko
Składniki na ciasto kruche oryginalne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy lub ziarenka wanilii
  • 2-2,5 szklanki orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła roztopionego (100g)
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 1h do lodówki, następnie wyłożyć nim formę do tarty. Wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 200st. 
Mikserem wymieszać jajka cukrem, dodawać po łyżce syrop klonowy, następnie roztopione masło i sól. Na przestudzonym spodzie rozłożyć równomiernie orzechy, zalać masą z jajkami, piec w temp. 180st ok. 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz