- 2 duże kopry włoskie (fenkuły)
- 20-25 dag szynki
- 2 cebule
- 15 dag twardego żółtego sera
- 3 dag masła
- pieprz, sól
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia
Obraną cebulę pokroić w plasterki, dodać sól i pieprz, podmażyć na patelni. Opłukane fenkuły pokroić w plastry i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Na fenkułach ułożyć pokrojoną w kostkę szynkę, następnie podsmażoną cebulę. Na wierzch ułożyć płatki masła. Zapiekać w piekarniku 15-20 min. Pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać z ryżem lub z ziemniakami.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz-Mosiej.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz-Mosiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz