środa, 9 marca 2016

ZAPIEKANKA Z KOPREM WŁOSKIM

Składniki:

  • 2 duże kopry włoskie (fenkuły)
  • 20-25 dag szynki
  • 2 cebule
  • 15 dag twardego żółtego sera
  • 3 dag masła
  • pieprz, sól
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia
Obraną cebulę pokroić w plasterki, dodać sól i pieprz, podmażyć na patelni. Opłukane fenkuły pokroić w plastry i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia, uprzednio wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Na fenkułach ułożyć pokrojoną w kostkę szynkę, następnie podsmażoną cebulę. Na wierzch ułożyć płatki masła. Zapiekać w piekarniku 15-20 min. Pod koniec posypać tartym żółtym serem. Podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Oryginalny przepis pochodzi z książki "Zapomniane warzywa" Teresy Lewkowicz-Mosiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz