Kruchy spód:
- 300g mąki tortowej (ewentualnie 50g mąki pszennej zastąpić jaglaną)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżka zimnej wody
Masa kokosowa:
- 200g wiórków kokosowych
- 400ml śmietany 18%
- 3-4 lyzki cukru
- ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- łyżka mleka
- pół łyżki masła
Składniki ziasta kruchego zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1h. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia (31cm x 25cm), zrobić na brzegach wyższy rant. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika na 20-30min.
Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier i wiórki kokosowe, całość podgrzać na małym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurek ozdobić suszonymi morelami i żurawiną (ich kwaskowatość wspaniale przełamuje słodycz masy kokosowej i polewy).
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-kokosowy-4
Przepis pochodzi ze strony:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mazurek-kokosowy-4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz