poniedziałek, 15 lutego 2016

PIZZA Z TUŃCZYKIEM, TWAROGIEM I ZIELONYMI OLIWKAMI

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 6 dag drożdży
  • łyżeczka soi
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • ulubione zioła/ zioła do pizzy/ zioła prowansalskie
oraz:
  • 2 puszki tuńczyka
  • 60-70 dag twarogu półtłustego
  • duża cebula
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • pół średniego słoika zielonych oliwek
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz, papryka słodka w proszku
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać do reszty składników, wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Kiedy ciasto urośnie, wyrobić krótko jeszcze raz, rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej olejem blasze (ciasta starcza na jedną dużą blachę lub dwie mniejsze).
Cebulę pokroić, podsmażyć, po przestygnięciu wymieszać z rozgniecionym widelcem twarogiem i tuńczykiem. Oliwki przekroić na pół. Rozgrzać piekarnik do 180st, podpiec spód, posmarować przecierem pomidorowym, ułożyć masę z twarogu i tuńczyka, następnie położyć na pizzy oliwki i pod koniec pieczenia tarty żółty ser wymieszany z papryką w proszku. Zapiekać ok. 0,5h. Można podawać z sosem czosnkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz