sobota, 12 grudnia 2015

PIERNICZKI

Składniki:

  • 550g-600g mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 300 g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40-60g przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao (ewentualnie, dla koloru)
Miód i masło podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia się, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić w lodówce, aby lepiej się wałkowało. Wałkować na stolnicy na grubość 2-3mm lekko podsypując mąką, wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 min w temp. 150st.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz