środa, 5 lutego 2014

FLORENTYNKI

Składniki:

Na ciasto:

  • 300g mąki (150g pełnoziarnistej orkiszowej i 150g pszennej typ 550)
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
  • 250g płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki ziaren sezamu
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki miodu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 2-3cm tak, aby odpowiadało rozmiarem blasze od piekarnika. W garnuszku zagrzać miód z sokiem wyciśniętym z cytryny i łyżką wody. Wrzucić płatki migdałowe i sezam, wymieszać. Masę rozprowadzić równomiernie po powierzchni ciasta. Piec 15 minut w temperaturze 200st. Po wystudzeniu pokroić na kwadratowe ciastka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz