- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- szklanka cukru (200g)
- 2 jajka
- 2 zółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
Ponadto:
- 700g śliwek węgierek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki kaszy manny
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Schłodzić w lodówce. Blachę wysmarować tłuszczem, wylepić dno większą częścią ciasta. Podpiec ok.10-15 min. w 180 st. Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać kaszą manną. Węgierki umyć, pozbawić pestek, połówki gęsto poukładać na cieście. Zalać śliwki gorącym budyniem (zagotować budynie z cukrem i mlekiem). Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ułożyć na wierzchu ciasta. Piec ok. 50 min. w 180 st. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała.
Oryginalny przepis pochodzi ze strony:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz